Hvorfor Økologi?

Det nemmeste svar vil være ”hvorfor ikke?”, men nu handler det ikke om hvad der er nemmest. Det er faktisk sagen i en nøddeskal, når det handler om hvorfor vi valgte at importere og sælge økologiske vine.

Når vi drikker et glas vin i dag er det ikke længere resultatet af en naturlig proces, der finder vej til vore ganer. Der vil i alle tilfælde være et eller flere mennesker indblandet, og det er resultaterne af disse menneskers valg, vi selv konsumerer og serverer for andre. Så må vi jo bare lukke øjnene og håbe, at de førnævnte mennesker ønsker det lige så godt for os som vi ønsker det for andre.

Det er i dag selvsagt en tillidssag, hvorvidt vi tror på andres gode intentioner. Kigger vi os omkring og ser på hvordan de forskellige supermarkedskæder er ved at snuble over hinanden for at love os de allerbilligste vine må vi nødvendigvis fundere over, om det så også handler om mennesker for dem, men det må være en sag mellem dem og deres kunder. For os er det anderledes.

Det handler for os om passion og om kvalitet. Om alt det der sker fra jord til bord, og om hvordan vi tror på at det kan smages. Hvordan vi i hvert enkelt glas vin vil kunne opleve resultatet af kærlighed til stedet, til jorden, til arbejdet, til liv og diversitet og til andre mennesker. Vi vil kunne smage og mærke passionen for at lave vin og vi vil formidle denne passion videre til dem der køber vore vine.

Vi ved at det ikke alene kræver mere og er hårdere at arbejde med og ikke mod naturen. Vi ved, at de mennesker, hvis vine vi formidler, gør sig den største umage og aldrig vil gå på kompromis når det handler om kvalitet. De vil aldrig erstatte hårdt arbejde med kemikalier, og det er det, det handler om for os.

Facts om økologiske vine

Er økologiske vine virkelig økologiske? Dette er et godt spørgsmål, for går du som kunde ned og køber en økologisk vin, ja så forventer du da også er den faktisk er økologisk.

Men dette er ikke altid den reelle sandhed. For vine produceret før år 2012 må gerne brande sig som økologiske vine, selvom det kun er druen, der er dyrket økologisk, og dermed er selve produktionen stadig den samme som konventionel produktion.

EU kom med et lovkrav om, at høsten fra og med år 2012 skulle efterleve flere krav, hvis de ville indgå i kategorien økologiske vine. Derudover kan økologisk vin nu også få et økologisk mærke på, så folk ikke er i tvivl, når de handler efter økologiske vine.

Disse krav indeholder en lang række regler om tilsætningsstoffer og fremstillingsmetoder.

For eksempel er der krav til gødningen og drueplanterne må ikke gødes kunstigt og ej heller sprøjtes med kemiske ukrudtsmidler. Derudover bliver der ved vinproduktion benyttet flere forskellige tilsætningsstoffer. Stoffer som mange bønder mener, er vigtige for vinens smag efter flasken er åbnet. Mængden er blevet reduceret, men 30 ud af de 55 stoffer er stadig tilladte.

Producenter af økologiske vine er størst i Frankrig, Italien og Spanien. Disse tre lande er generelt også de største producenter inden for producering af vin. Alle tre lande hører ind under EU og skal dermed leve op til EU’s krav, for at kunne kalde deres vin for økologiske.

Disse 2012-krav om økologisk vin er blevet kritiseret, fordi at man stadig tillader de 30 ud af 55 tilsætningsstoffer. Økologi går ud på at skåne miljøet, få en sundere produktion og dermed “sundere” produkter. At man alt i alt har en mere skånsom og miljøvenlig process gennem hele produktionen. Eksperter mener at disse stoffer sagtens kunne blive reduceret endnu mere, endda fjernes helt, da de ikke hører hjemme i en økologisk process.

Biodynamisk vine (demeter)

Udover økologiske vine findes der også biodynamisk vine. Disse vine tager økologien op til et helt andet niveau. Disse bliver nemlig fremstillet helt uden sprøjtemidler og med et langt mindre antal tilsætningsstoffer. Derudover er der regler om hvordan vinmarken samt vinkælderen skal se ud. Blandt andet arbejder bonden efter en astrologisk kalender, der viser månens faser. Formålet med denne slags produktion er at skabe balance mellem planten, dens omgivelser og produktionen.

Får at opnå certifikater til disse vine, skal man have dem kontrolleret ved bestemte organisationer, som stiller krav til hvordan disse vine skal produceres og behandles. Disse organisationer er f.eks. Dementer, som også bestemmer hvilke regler produktionen for biodynamiske vine skal opretholde.

Naturvine

Naturvin er også en del af de økologiske vine, dog er der ikke altid et stempel eller certifikat på flasken. Mange vine omtales nemlig som naturvine, uden at de rent faktisk er det. Organisationen Association des Vins Naturels som ligger i Frankrig, har fastsat en række regler om hvad naturvin skal indeholde. Derudover skal en vin som er markeret som naturvin godkendes af denne organisation, før disse vine oprigtigt kan kalde sig for naturvine.

Det kan som almindelig forbruger, være ret så svært at finde hoved og hale i, hvad der er økologisk og hvad der ikke er. Et godt råd vil være at gå efter det EU godkendte logo for økologiske vine samt vin der er blevet bedømt af de ovenstående organisationer.